Следвайте Гласове в ТелеграмБългария ще впише нова индикативна цел за приемане

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБългария ще впише нова индикативна цел за приемане
Коментари Харесай

Правителството предлага 1 януари 2025 г. като дата за влизане в еврозоната

Следвайте " Гласове " в Телеграм

България ще впише нова индикативна цел за приемане на еврото - 1 януари 2025 година, излиза наяве от оповестен за публично разискване план за смяна на разпореждане на Министерския съвет от 2015 година

Предишната публично записана такава дата бе 1 януари 2024 година, само че тя към този момент е невъзможна, откакто служебното държавно управление не подаде отчет за осъществяването на критериите за участие в еврозоната през февруари.

Аргументът бе, че не са изпълнени нужните законови промени, въпреки огромна част от нужните законови текстове да бяха импортирани в Народното събрание. Такива бяха измененията за зелената карта, само че те бяха неодобрени поради противоречие сред политическите сили. В новия парламент обаче те бяха признати, както и стремително се работи по приемането на останалите основни закони за въвеждането на еврото.

През седмицата Европейската централна банка даде положителна оценка и на новия закон за Българска народна банка с механически рекомендации, които ще бъдат разисквани с Министерството на финансите преди финалните текстове да бъдат препоръчани за гласоподаване от държавното управление и по-късно от депутатите. Законът би трябвало да влезе в действие сега, когато станем страна – членка на еврозоната.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединението ни към еврозоната в програмата за ръководство на държавното управление за интервала юни 2023 - декември 2024 година.

Това лято финансовият министър Асен Василев заяви пред депутатите, че се водят договаряния с Европейска комисия за въвеждане на еврото като паралелна валута по покупко-продажби през 2024 година.

На процедура, в случай че Брюксел и Европейската централна банка дадат " зелена светлина ", физическите лица в страната ще имат опция на непринуден принцип да осъществят покупко-продажбите си или в левове, или в евро. Такъв механизъм към този момент ползва Черна гора.

Инфо: mediapool.bg

 


    

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР